Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Otrzymywanie i badanie bioresorbowalnych gąbek dla inżynierii tkankowej z terpolimeru L-laktydu, glikolidu i eta-kaprolaktonu

Tytuł:
Otrzymywanie i badanie bioresorbowalnych gąbek dla inżynierii tkankowej z terpolimeru L-laktydu, glikolidu i eta-kaprolaktonu
Autorzy:
Pamuła, E.
Simon, S.
Dobrzyński, P.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
inżynieria tkankowa
bioresorbowalne gąbki
tissue engineering
bioresorbable foams
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Gąbki przeznaczone dla inżynierii tkankowej wytworzone zostały z nowego terpolimeru glikolidu, L-laktydu i eta-kaprolaktonu, zsyntetyzowanego przy użyciu relatywnie niskotoksycznego acetyloacetonianu cyrkonu. Scharakteryzowano mikrostrukturę, porowatość i właściwości powierzchniowe otrzymanych gąbek. Gąbki miały pory o rozmiarze około 700 mikrom, nasiąkliwość 550% (+-40%) i porowatość 87% (+-1.2%). Degradację gąbek in vitro (w buforze fosforanowym) oceniano za pomocą SEM, FTIR i badań wiskozymetrycznych. Wykazano, że chociaż gąbki zaczynają ulegać degradacji natychmiast po kontakcie z buforem, zachowują one swoje wymiary i porowatą mikrostrukturę przez 5 tygodni in vitro.
Foams intended for tissue engineering were produced from a new terpolymer of glycolide, L-lactide and etha-caprolactone, synthesized with the use of relatively low-toxic zirconium acetate. The microstructure, porosity and surface properties of the foams were characterized. The foams had the pore size of 700 microm, water uptake of 550% (+-40%) and porosity of 87% (+-1.2%). The degradation of foams in vitro (in PBS) was studied by SEM, FTIR and viscosity measurements. It was shown that the foams start to degrade immediately after contact with PBS, but they maintain they dimensions and porous microsctructure for 5 weeks in vitro.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies