Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie włókien do zaczynów cementowych w otworach wiertniczych

Tytuł:
Zastosowanie włókien do zaczynów cementowych w otworach wiertniczych
Autorzy:
Kątna, Z.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
zaczyny cementowe
włókno szklane
włókno polipropylenowe
otwór wiertniczy
cement slurry
glass fiber
polypropylene fibre
drilling well
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań zaczynów cementowo-lateksowych z mikrocementem, do których dodawano 0,2% włókien polipropylenowych oraz 3% włókien szklanych. Określono ich wpływ na poprawę parametrów mechanicznych kamienia cementowego: wytrzymałość na ściskanie, zginanie i przyczepność do rur. Badania wykonywano dla próbek poddanych procesowi hydratacji w kąpieli wodnej, w temperaturze 20, 40 i 60°C przez okres 2, 7 i 28 dni. Zastosowanie włókien w zaczynach cementowych powoduje wzrost wytrzymałości mechanicznych kamieni cementowych.
This article presents the results of cement slurry testing. The slurries contained latex, microcement, 0.2% polypropylene fibers and 3% glass fibers. The effect of fibers on improvenment of cement stone mechanical parameters such as: compressive strength, bending strength, pipe bonding was determined. Cement samples were aged in water bath at 20, 40 and 60°C temperatures for 2, 7 and 28 days. Use of fibers in cement slurries causes an increase of cement stone mechanical parameters.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies