Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wstępne obserwacje dotyczące zanieczyszczenia rtęcią roślin w różnych warunkach glebowych

Tytuł:
Wstępne obserwacje dotyczące zanieczyszczenia rtęcią roślin w różnych warunkach glebowych
Autorzy:
Florencka, N.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
rtęć
zanieczyszczenia rtęcią
rośliny do konsumcji
gleba
mercury
plants for the consumption
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rtęć należy do grupy pierwiastków działających toksycznie na mikroorganizmy, rośliny wyższe, jak również na zwierzęta i człowieka, dlatego też niezmiernie ważne jest określenie zawartości tego pierwiastka w roślinach przeznaczonych do konsumpcji oraz w podłożu, w którym te rośliny były uprawiane. Badania polegały na pobraniu materiału glebowego i roślinnego pochodzącego z tego samego miejsca. Jako roślinę badawczą wybrano marchew, która uprawiana jest powszechnie i spożywana w dużych ilościach. Materiał pochodził z różnych rejonów Polski: woj. śląskie, woj. pomorskie, woj. podkarpackie, woj. małopolskie. Wybrane obszary różniły się znacznym stopniem uprzemysłowienia, a co za tym idzie, wpływem działalności człowieka na komponenty środowiska naturalnego. W pobranych próbkach oznaczono podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne, zawartość makro- i mikroskładników oraz zawartość rtęci. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, iż zawartość rtęci kształtuje się na niskim poziomie, przy czym najwyższe stężenia Hg były w glebach woj. śląskiego oraz w korzeniach marchwi z rejonu Olkusza.
The mercury belongs to the group of the elements, which have a toxic effect on micro-organisms, plants and also the animals and human being. That's why it is so important to determine the contents of this element both in plants meant for the consumption and in the ground where these plants were cultivated. The research consists of taking from the same place the soil and plant material. As a research plant the carrot, which is commonly cultivated and in large amount consumed, has been taken. The materials have been taken from different regions of Poland: Silesian, Pomeranian, Podkarpackie and Matopolskie provinces. The chosen areas differ in the industrialisation level and human influence on the environment components. In the taken specimens the basic physical and chemical properties, macro- and micro-components and mercury content have been measured. On the basis of the obtained results one can state that the mercury content is running at low level, and the highest Hg concentration was found in Silesian province and in the carrot spices taken form the region of Olkusz.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies