Tytuł pozycji:
Wpływ rodzaju proszku żelaza na mikrostrukturę, twardość i zmiany wymiarowe spieków Fe-3%Mn-0,8%C
W artykule przedstawiono badania dotyczące wpływu rodzaju proszku żelaza na mikrostrukturę, twardość oraz zmiany wymiarowe spieków żelazo-mangan-węgiel. Do najważniejszych czynników, które wpływają na własności materiałów spiekanych należą między innymi: temperatura spiekania, zastosowana atmosfera ochronna, szybkość i sposób chłodzenia po spiekaniu. Mikrostruktura gotowego wyrobu, spieczonego w określonych warunkach, jest ściśle związana z tymi parametrami. Twardość badanego materiału natomiast, jest odzwierciedleniem obecności określonych składników mikrostruktury w spieczonym materiale. W przypadku produkcji wielkoseryjnej bardzo istotnym aspektem wytwarzania elementów na drodze metalurgii proszków jest ich powtarzalność. Dlatego ważne jest osiągnięcie jak najlepszej stabilności wymiarowej gotowych wyrobów.
The main purpose of this work was to investigate correlation between the microstructure, hardness and dimensional changes of sintered Fe-3%Mn-0.8%C manganese steel. Sintered manganese steels made of three different types of iron powder (sponge iron powder grade NC100.24 and atomised iron powders grades ABC100.30 and ASC100.29; table 1) with carbon and ferromanganese additions were prepared. Specimens were sintered in hydrogen atmosphere at two temperatures 1120 degrees of Celsius and 1250 degrees of Celsius. The factors that contribute to the microstructure (Fig. 1, 2), hardness (table 5) and dimensional changes (table 3, 4) of sintered manganese steels like sintering temperature, sintering atmosphere and type of iron powder are showed.