Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania wstępne możliwości zgrzewania tarciowego kompozytu wolframowego ze stalą

Tytuł:
Badania wstępne możliwości zgrzewania tarciowego kompozytu wolframowego ze stalą
Autorzy:
Kaczorowski, M.
Skoczylas, P.
Skibicki, A.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
zgrzewanie tarciowe
wolframowe stopy ciężkie
struktura
właściwości
friction welding
weight heavy alloys (WHA)
structure
properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki wstępnych badań dotyczących możliwości zgrzewania tarciowego wolframowych stopów ciężkich - WHA (ang. Weight Heavy Alloys) ze stalą. Przeprowadzono próby zgrzewania tarciowego prętów ze stali C45 z prętami z wolframowego stopu ciężkiego o gęstości 18,4 Mg/m3, uzyskując wytrzymałość połączenia na poziomie 200 MPa. Jakkolwiek wytrzymałość uzyskanych połączeń nie jest w pełni satysfakcjonująca, tym niemniej wydaje się, że dalsze próby nad doborem parametrów procesu zgrzewania mogą doprowadzić do zwiększenia wytrzymałości połączenia.
The results of preliminary studies concerning friction welding of Weight Heavy Alloys with carbon steel were presented. The friction welding of C45 type middle carbon steel rods with Tungsten Heavy Alloy rods density of 18.4 Mg/m3 lead to the tensile strength of the joint at the level of 200 MPa. Although this strength was not high enough for ballistic applications it looks that further studies directed into selection of friction welding parameters might lead to substantial strength increase.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies