Tytuł pozycji:
Wykorzystanie modelu przewodu pokarmowego do wstępnej oceny zmian składników funkcjonalnych żywności
Do śledzenia zmian ilościowych wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z fasoli czerwonej oraz soku z aronii wykorzystano skonstruowany model przewodu pokarmowego "in vitro" z uwzględnieniem oddziaływania mikroflory jelitowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że skonstruowany model przewodu pokarmowego pozwolił na określenie poziomu zmian ilościowych polifenoli, ich aktywności antyoksydacyjnej w badanych produktach na poszczególnych etapach symulowanego procesu trawienia. Wykazano ponadto, że skonstruowany model przewodu pokarmowego może być wykorzystany do oceny zmian liczby kapsułkowanych bakterii probiotycznych oraz wybranych mikroorganizmów kałowych w testach in vitro.
The digestion tract model "in vitro" was used for investigation of quantitative selected food components changes in obtained products with legume seeds and chokeberry juice. On the basis of obtained results it was stated that the digestion tract model let define the level phenols quantitative changes, their antioxidant activity in obtained products on selected stages of digestion process. The gastrointestinal tract model can be useful tool to investigate changes of live microencapsulated probiotic bacteria and chosen feces microorganisms in in vitro tests.