Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zależność pomiędzy parametrami barwy skali CIE L*, a*, b* a podstawowym składem chemicznym permeatu i koncentratu mleka poddanego mikro- i ultrafiltracji

Tytuł:
Zależność pomiędzy parametrami barwy skali CIE L*, a*, b* a podstawowym składem chemicznym permeatu i koncentratu mleka poddanego mikro- i ultrafiltracji
Autorzy:
Cais-Sokolińska, D.
Majcher, M.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
produkcja wyrobów mlecznych
production of dairy products
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było zastosowanie nowoczesnych technik frakcjonowania i zagęszczania składników mleka w produkcji tradycyjnych wyrobów mleczarskich. W pracy oceniono koncentrat i filtrat mleka po mikrofiltracji, którego poddano również zagęszczaniu w procesie ultrafiltracji. Oceny produktów dokonano w oparciu o oznaczenie składu chemicznego, kazeiny, wapnia, sodu i barwy. Wyliczono nasycenie barwy i indeks oddalenia od bieli. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że zawartość suchej substancji, kazeiny, wapnia i białka oraz wartość ciężaru właściwego były najwyższe dla koncentratów po MF. Mleko wyjściowe miało najwyższe wartości nasycenia barwy. Najbardziej oddalone od bieli były permeaty.
The aim of this work was the application of modern techniques of fractionation and concentration of milk components in the production of traditional dairy products. Milk concentrate and milk filtrate after microfiltration were evaluate in the research. Milk filtrate was additionally concentrated in the process of ultrafiltration. Estimation was conducted on the base of chemical composition, casein, calcium, sodium and colour. Basing on the formula: C* = [a2+b2]0,5, the color saturation was calculated. In addition, the value of the colour difference WI was calculated between the colour of each sample and the model of ideal whiteness for which, using formula, the following assumptions were made: L* = 100, a* = 0 and b* = 0: WI = [(DeltaL)2+(Deltaa)2+(Deltab)2]0,5. According to the results, dry matter, casein, calcium, protein were the highest in the concentrates after microfiltration. The initial milk characterized of the highest values of colour saturation. Permeates were the least white.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies