Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ewolucja struktury i własności przewodowych stopów AlMgSi w linii ciągłego odlewania i walcowania metodą Continuus-Properzi

Tytuł:
Ewolucja struktury i własności przewodowych stopów AlMgSi w linii ciągłego odlewania i walcowania metodą Continuus-Properzi
Autorzy:
Knych, T.
Mamala, A.
Smyrak, B.
Osuch, P.
Walkowicz, M.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
walcówka AlMgSi
COiW
AlMgSi wire rod
CCR
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono ewolucję struktury oraz własności wytrzymałościowych i elektrycznych pasma ze stopu AlMgSi gatunku 6101 pobranego z linii ciągłego odlewania i walcowania Continuus-Properzi. W szczególności wyniki badań obejmują identyfikację struktury, własności elektrycznych i twardości wlewka oraz materiału po poszczególnych klatkach walcowniczych. Przeprowadzono badania nad procesem starzenia sztucznego tych materiałów w celu określenia miejsca i stopnia ich przesycenia. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono, że materiał ulega pełnemu przesyceniu podczas procesu krzepnięcia (na kole odlewniczym), a na granicach ziaren występują eutektyczne wydzielenia. Z analizy struktur materiałów po poszczególnych klatkach walcowniczych wynika, że nie zachodzi rekrystalizacja dynamiczna, a materiał charakteryzuje się długimi wyzdrowionymi ziarnami.
Now days, commonly used input material for production of the wires for self-supporting overhead power lines is AlMgSi alloy rod obtained in continuous casting and rolling line. In alloy wires based on 6XXX series, in consideration of significant restrictions of material resistivity, total content of Mg and Si should not exceed 1.2 % (percentage by weight). Shaping the properties of alloy wires is realized by combination of classical strain hardening and precipitation hardening. Material obtain hardening potential under way of selection alloying element content (Mg, Si) and technological parameters including melt temperature, casting and rolling speed, and also bar, rolled strand and rod temperature. Depending on those parameters it is possible to obtain materials in diverse structural condition with different possibilities to shaping wires properties and differentiated drawing abilities. In practice, commonly used rods are (according to the literature): naturally aged rod (T1 condition), rod after homogenization, quenching and natural ageing respectively (T4 condition) and also rod after artificial ageing (T6 condition). Evolution of the structure and mechanical properties results of research of 6101 alloy bar received from continuous casting and rolling line by Continuus-Properzi are presented in the current paper. Particularly, research results contain identification of structure, electric properties and hardness of cast and materials after each roll pass. To determine the point and rate of supersaturation of those materials, artificial ageing treatment were carried out. On the grounds of obtained results it was found that material became fully supersaturated during solidification (on the casting wheel). As it is arise from structure analysis of materials from following rolling stands the dynamic recrystallization does not occur. Material is characterized by long recovered grains. Presented results are part of extensive research program on develop technology for continuous casting and rolling an AlMgSi high electrical conductivity alloy, intended directly for drawing wires from rod in the T1 condition, without expensive homogenizing treatment.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies