Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Lessy okolic Sandomierza w świetle badań geologiczno-inżynierskich

Artykuł miał na celu określenie warunków geologiczno-inżynierskich lessów okolic Sandomierza, na podstawie danych zaczerpniętych z dokumentacji archiwalnych, literatury oraz badań własnych. Badania przeprowadzono na próbkach pobranych z wąwozu Królowej Jadwigi, znajdującego się w obrębie administracyjnym Sandomierza. W pracy przedstawiono wyniki badań podstawowych parametrów fizyczno-mechanicznych badanych gruntów. Zestawione wyniki wykazują, że badane lessy, są gruntami wrażliwymi na zmiany zawilgocenia, charakteryzują się częściowo nietrwałą strukturą oraz podatnością na procesy sufozyjne. Powyższe parametry pokazują, że opisywane utwory tworzą podłoże o niekorzystnych warunkach geologiczno- inżynierskich.
The aim of this study was to determine geological-engineering conditions of loess from Sandomierz region. Research includes geotechnical analyses of material which was gathered from Queen Jadwiga ravine, which is within the administrative Sandomierz. Additional information was obtained from archival documents and literature. The paper presents the results of the basic physical and mechanical properties of studied grounds. Summarized results show that tested loess are soil sensitive to changes in moisture. They have partially unstable structure and are susceptible to scouring processes. These parameters show, that the discussed loess form a substrate with negative geological-engineering conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies