Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zjawisko zmętnienia roztworów zawierających mieszaninę surfaktantów niejonowych i amfoterycznych

Tytuł:
Zjawisko zmętnienia roztworów zawierających mieszaninę surfaktantów niejonowych i amfoterycznych
Autorzy:
Materna, K.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
surfaktanty
zmętnienie roztworów niejonowych
surfactants
cloud-point extraction
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań dotyczących wydzielania fioletu krystalicznego z wodnych roztworów koloidalnych techniką temperatury zmętnienia (CPE). W pracy wykorzystywano niejonowy oraz amfoteryczny związek powierzchniowo czynny. Zaobserwowano, iż najlepszą separację uzyskuje się z roztworu zawierającego mieszaninę surfaktantów z dodatkiem 1 M NaCl, natomiast najsłabszy wynik osiągnięto w przypadku roztworu zawierającego jedynie niejonowy związek powierzchniowo czynny.
Crystal violet was recovered from aq. 2-5 mg/l. solns. by cloud-p. extn. with oxyethylenated(n = 9) methyl dodecanoate as nonionic and cocamidopropyl betaine as zwitterionic surfactant. The dye was recovered (2500 rpm) in 92.1%.from the system contg. dodecanoate 2.5, betaine 0. 5%, and NaCl 1 mol/l.; heating time 6 hrs, The formation of the dye-contg. surfactant phase was incomplete. The water phase contained surfactant-rich agglomerates. NaCl reduced the time of formation and the size of the sepg. agglomerates. In solns. contg. the two surfactants, betaine concn. (should not exceed 0.5%) controlled the cloud p. In aq. 01-5% betaine solns., no cloud p. occurred over 0-100°C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies