Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwość wykorzystania wybranych produktów odpadowych w produkcji wysokobłonnikowych wyrobów ekstrudowanych

Tytuł:
Możliwość wykorzystania wybranych produktów odpadowych w produkcji wysokobłonnikowych wyrobów ekstrudowanych
Autorzy:
Makowska, A.
Józefacki, A.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
odpady
wysokobłonnikowe wyroby ekstrudowane
wastes
high fiber content extrudates
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu dodatku otrąb pszennych i łuski grochowej na cechy ekstrudatów wytworzonych z ich udziałem. Ekstruzji poddano mieszanki kaszki kukurydzianej i powyższych komponentów w ilości 0, 15, 20, 25 i 30%. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem ilości dodatku zmniejsza się współczynnik przyrostu promieniowego, wzrasta gęstość usypowa, zmniejsza się rozpuszczalność (WSI) oraz wodochłonność ekstrudatu (WAI), spada wskaźnik jasności i nasycenia barwą żółtą oraz wzrasta twardość produktu. Dodatek powyższych surowców na poziomie 25% nie powoduje istotnego pogorszenia jakości produktu, natomiast 30% dodatek wpływa niekorzystnie na teksturę i ogólną ocenę ekstrudatów. Łuska grochowa i otręby pszenne jako surowce do produkcji wyrobów ekstrudowanych nadają im nie tylko wartość dietetyczną, ale również nowe walory sensoryczne.
The aim of study was determination of effect of wheat bran and pea hull addition on extrudates characteristic. Blends of corn grits and 15, 20, 25 and 30% of wheat bran and pea hull were extruded. The higher addition of this components caused the lower expansion ratio of product. If the level of addition increased, the water solubility index and water absorption index increased too. 25% addition of this compounds do not changed the product quality, but 30% of them unfavorably influenced on texture and quality of extrudates. It was found that pea hull and wheat bran can be used as raw material for extrudates.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies