Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modelowanie procesu ekstrakcji chmielu w warunkach nadkrytycznych

Tytuł:
Modelowanie procesu ekstrakcji chmielu w warunkach nadkrytycznych
Autorzy:
Rój, E.
Skowroński, B.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
ekstrakcja chmielu
hop extraction
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono model matematyczny ekstrakcji chmielu. Współczynniki desorpcji dla różnych obciążeń złoża wyznaczono na podstawie wyników badań na instalacji doświadczalnej. Model zweryfikowano również z wykorzystaniem danych ruchowych.
A desorption mass-transfer model was developed for the solid–supercrit. fluent extn. and tested on two Polish hop varieties, Marynka and Magnum. The desorption consts. based on the Arrhenius equation, evaluated from lab. and com. plant data for Marynka and Magnum, were resp. (3.83 and 4.83)·10-4 s-1 at 290 bar, 50°C, and CO2 flow rate 0.63–3.78 kg/(m2s).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies