Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mechanical properties to measure resistance of food packaging materials to external influences

Tytuł:
Mechanical properties to measure resistance of food packaging materials to external influences
Autorzy:
Zeman, S.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
siła obciążająca
rozciąganie
naprężenie graniczne
moduł sprężystości
wydłużenie względne
loading force
stress
tension
tensile strength
relative elongation
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Resistance of food packaging materials to external influences was studied. Three different film packages made of plastics (TATRAFANŽ KX; TATRAFANŽ KXP/S) and of a material containing food contact additives used for meat products(KOLAGEN) were analysed for tensile stress, relative elongation (tensile strain), and modulus of elasticity in tension (Yong's modulus) as mechanical properties. From the results alleged, at packing materials KOLAGEN by implication at deep dispersion measure out valuation. At packing materials TATRAFANŽ KX and TATRAFANŽ KXP/S on defiance desing fetch by onerons strength of 67 and 40.8 N at relative elongation 177.01 and 122.66% at longitudinal direction, and of 131 and 102.4 N and relative elongation 34.08 and 31.87% in cross direction, respectlively. According to the measured mechanical properties, the conditions of life and resistance to handling damage of food packaging materials can be determined.
Badano odporność materiałów opakowaniowych na obciążenia zewnętrze, analizując następujące parametry: siłę obciążającą, naprężenia, wydłużenie względne i moduł sprężystości na rozciąganie. Próbki wykonano z substancji spożywczej (KOLAGEN) i tworzyw sztucznych (TATRAFANŽ KX i TATRAFANŽ KXP/S). Stwierdzono, że zakres i charakter zmienności przyjętych parametrów przy wzdłużnym i poprzecznym rozciąganiu KOLAGENU były do siebie podobne. W przypadku TATRAFANUŽ KX i TATRAFANUŽ KXP/S zerwanie materiału dla obciążenia wzdłużnego nastąpiło przy sile od 67 do 40,8 N i wydłużeniu względnym 177,01÷122,66% i dla obciążenia poprzecznego przy sile od 131÷102,4 N i przy wydłużeniu względnym 30,08÷31,87%. Uzyskane wyniki pozwalają określić trwałość i odporność opakowań na uszkodzenia oraz warunki manipulacji produktami spożywczymi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies