Tytuł pozycji:
Zachowanie związków aromatycznych w suszu selera naciowego uzyskanego metodą mikrofalowo-próżniową
Przedstawiono wyniki badań mających na celu określenie wpływu mocy mikrofal i zastosowanego ciśnienia na zachowanie związków aromatycznych w selerze naciowym suszonym metodą mikrofalowo-próżniową. Do badań zostało wybrane pięć zakresów ciśnienia i trzy moce mikrofal. Badania zachowania związków aromatycznych przeprowadzono wykorzystując metodę jednoczesnej destylacji z parą wodną i ekstrakcji (tzw. metoda SDE). Do badań składu uzyskanego ekstraktu użyto chromatografu gazowego. Badania pozwoliły ustalić optymalną moc mikrofal i zakres ciśnień przy którym zachowanie związków aromatycznych jest największe.
The paper presents the results of studies the aim of which was to determine the effect of microwave power and the pressure applied on the maintenance of aromatic compounds in leaf celery dried using the microwave-vacuum method. Five pressure ranges and three values of microwave power were tested. The maintenance of aromatic compounds was investigated using simultaneous steam distillation and extraction (the so-called SDE method). The composition of the extract obtained was analyzed by gas chromatography. The results of these investigations have made it possible to determine the optimal microwave power and pressure range at which aromatic compounds are maintained to the greatest degree.