Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ promieniowania mikrofalowego na wytrzymałość statyczną bulw ziemniaka

Tytuł:
Wpływ promieniowania mikrofalowego na wytrzymałość statyczną bulw ziemniaka
Autorzy:
Marks, N.
Jakubowski, T.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
ziemniak
promieniowanie mikrofalowe
wytrzymałość statyczna
potato
microwave
rotation
static resistance
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy poszukiwano zależności po między dawką promieniowania mikrofalowego a wytrzymałością bulwy ziemniaka na obciążenia statyczne mierzone siłą przebicia skórki bulwy ziemniaka na granicy wytrzymałości biologicznej. Do badań przyjęto dwie odmiany ziemniaka: Gracja i Ibis. Bulwy ziemniaka podzielono na trzy frakcje wagowe: poniżej 40 g, od 40 do 70 g i od 70 do 110 g. Każda frakcja reprezentowana była przez 5 bulw poddanych stymulacji mikrofalowej oraz 10 bulw stanowiących próbę kontrolną nie poddanych działaniu pola mikrofalowego. W pierwszej części doświadczenia pojedynczą bulwę umieszczano w polu elektromagnetycznym o częstotliwości 2,45 GHz na czas 5 s. Zmianie ulegała moc promieniowania w zakresie od 100 do 1000 W. W drugiej części doświadczenia przy tej samej częstotliwości zmianie ulegał czas oddziaływania promieniowania mikrofalowego w zakresie od 2 do 20 s a wartością stałą była moc promieniowania - 270 W. Następnie bulwy poddane stymulacji mikrofalowej oraz bulwy stanowiące próbę kontrolną obciążano przy użyciu penetrometru statyczno- sprężynowego. Wyniki doświadczenia miały dać odpowiedź na pytanie - czy promieniowanie mikrofalowe w przyjętych czasach ekspozycji i dawkach, mając stymulujący wpływ na procesy fizjologiczne bulwy oddziaływuje na jej strukturę wewnętrzną zmieniając odporność na mechaniczne uszkodzenia? Analiza statystyczna nie wykazała istotnych różnic pomiędzy próbą kontrolną a próbami poddanymi działaniu promieniowania mikrofalowego w zakresie przyjętych do badań czasów ekspozycji i dawek promieniowania. Nie stwierdzono zatem wpływu promieniowania mikrofalowego na odporność bulw ziemniaka na obciążenia statyczne.
The purpose of the studies was to find the relation between a microwave radiation dose and resistance of potato bulb to static load measured by a force of punching potato bulb skin at the biological resistance limit. The tests were performed using two potato variations: Gracja and Ibis. Potato bulbs were divided into three weight fractions: less than 40 g, from 40 to 70 g and from 70 to 110 g. Each fraction was represented by 5 bulbs put to microwave stimulation and 10 bulbs served as control sample not put to microwave field activity. In the first part of the experiment a single bulb was placed in the electromagnetic field with a frequency of 2,45 GHz for 5 sec. Radiation power was changed from 100 to 1000 W. In the second part of the experiment microwave radiation duration was changed from 2 to 20 sec with the same frequency and radiation power of 270 W was kept unchanged. Then bulbs were put to microwave stimulation and bulb control samples were loaded with a static-spring penetrometer. Results of the experiment were to answer the question - does the microwave radiation within the adopted exposure and dose limits, having a stimulating influence on the physiological processes of the bulb act on its internal structure by changing resistance to mechanical damages? The statistical analysis did not show any significant differences between the control sample and the samples exposed to microwave radiation within the exposure time and radiation dose limits adopted for tests. No influence of microwave radiation on potato bulb resistance to static load was shown.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies