Tytuł pozycji:
Analiza energochłonności produkcji żyta ozimego w gospodarstwach ekologicznych
Badania zostały zrealizowane w latach 2008-2010. Przeprowadzono je na terenie województwa zachodniopomorskiego, w 15 gospodarstwach uprawiających żyto ozime w systemie rolnictwa ekologicznego. Stwierdzono, że ekologiczne technologie uprawy żyta ozimego charakteryzują się niską efektywnością energetyczną i wysokim wskaźnikiem jednostkowej energochłonności. Wraz ze wzrostem powierzchni ekologicznej uprawy żyta ozimego, zmniejsza się wskaźnik jednostkowej energochłonności [MJ*t-1] i wzrasta zysk energii skumulowanej [MJ*ha-1]. Największą energochłonnością skumulowaną, w ekologicznej uprawie żyta, charakteryzowały się paliwo i materiały, stanowiąc łącznie 80,8% całości nakładów energetycznych.
The research was carried out in years 2008-2010 in Zachodniopomorskie [West Pomeranian] Voivodeship. It was completed in 15 farms cultivating the winter rye in the ecological agriculture system. It has been observed that the ecological winter rye cultivation technologies are characterised by low energy efficiency and high unit energy consumption index. Along with increasing area of the ecological winter rye cultivation, unit energy consumption index [MJ*t-1] is dropping and cumulated energy gain is increasing [MJ*ha-1]. In the ecological rye growing, fuel and materials were characterised by the highest cumulated energy consumption level, in total constituting 80.8% of the whole energy expenditures.