Tytuł pozycji:
Warianty technologii produkcji sałaty a koszty mechanizacji
Dokonano wyboru optymalnego wariantu technologii produkcji sałaty, spośród czterech opracowanych i zalecanych do stosowania w małoobszarowych gospodarstwach ogrodniczych. Za kryterium optymalizacji przyjęto minimalne koszty pracy ludzkiej i maszynowej. Stąd też, za optymalny uznano wariant IV, charakteryzujący się najniższymi kosztami pracy ręcznej i maszynowej wynoszącymi 17790 zł*ha-1. Były one niższe od uzyskanych w wariancie III o 2275 zł*ha-1, w II o 4115 zł*ha-1, i w I o 7979 zł*ha-1.
Optimal selection of options of lettuce production technology out of four compiled and recommended for use in small-area horticular farms. The minimal costs of human labour and machine labour were accepted as a critteria of optimisation. Option IV was accepted as optimal. It is characterized by the lowest costs of human and machine labour amounting to 17790 PLN*ha-1. They were lower than those obtained in the option III which amounted to 2275 PLN*ha-1, in the option II 4115 PLN*ha-1, and in the option I to 7979 PLN*ha-1.