Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ surowej fazy glicerynowej, powstałej w wyniku estryfikacji oleju posmażalniczego, na przyrost masy organicznej roślin

Tytuł:
Wpływ surowej fazy glicerynowej, powstałej w wyniku estryfikacji oleju posmażalniczego, na przyrost masy organicznej roślin
Autorzy:
Golimowski, W.
Kliber, A.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
biopaliwo
glicerol
transestryfikacja
biofuel
glycerol
transesterification
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena doraźnego wpływu surowej, nieoczyszczonej fazy glicerynowej, powstałej w wyniku transestryfikacji oleju posmażalniczego, na wegetację roślin. Badania podstawowe wykonano na poletkach doświadczalnych, założonych na trwałych użytkach zielonych oraz w donicach z kukurydzą. Na sześciu poletkach o powierzchni 1,5 m2 każde rozprowadzono równomiernie wodny roztwór fazy glicerynowej, dwukrotnie w ilości: 3, 33, 66, 100 kg fazy glicerynowej przeliczonej na ha oraz trzeci raz w ilości: 200, 500, 750, 1000 kg*ha-1. Do donic, wypełnionych 16 kg ziemi, wprowadzono jednorazowo fazę glicerynową w ilości: 0,5, 2,5, 5,0 g, również w postaci wodnego roztworu. Określano przyrost względny masy zielonej w stosunku do masy zebranej na poletkach kontrolnych. Nie zaobserwowano istotnego wpływu fazy glicerynowej na zmianę masy zielonej, zbieranej na terenie trwałych użytków zielonych, natomiast zaobserwowano hamujące oddziaływanie na przyrost kukurydzy uprawianej w donicach. W wyniku analizy chemicznej fazy glicerynowej wykazano 17-procentowy udział metanolu. Ze względu na ryzyko skażenia środowiska stwierdzono, że konieczne jest usuniecie tego związku przed wprowadzeniem większej ilości fazy glicerynowej do gleby.
The study aimed at evaluating the influence of raw, unrefined glycerol phase, resulted from transesterification process of waste cooking oil, on plant vegetation. Basic investigations were conducted on experimental plots, established on the permanent grassland and in the pots with maize plants. On six plots of 1.5 m2 area each, the aquaeous solution of glycerol phase was uniformly distributed three times: twice at the rates of 3, 33, 66, 100 kg glycerol phase per 1 ha, and the third time - at the rates of 200, 500, 750, 1000 kg*ha-1. To the pots, filled up with 16 kg soil, the glycerin phase was added once in doses 0.5 g, 2.5 g and 5.0 g, also in aqueous solution. The gain of green matter was determined in relation to green matter of crop harvested from the control plots. No significant effects of the glycerin phase on relative changes in green matter yield harvested from the terrain of permanent grassland, were found. However, an inhibitory impact on the growth of maize plants in pots was observed. The chemical analysis of glycerin phase showed 17% methanol content in it. Due to the risk of environment contamination it is necessary to remove methanol before introducing more glycerol phase into soil.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies