Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The physicochemical and microbiological properties of produced water associated with Nigerian oil operations

Tytuł:
The physicochemical and microbiological properties of produced water associated with Nigerian oil operations
Autorzy:
Aririatu, L. E.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
woda
woda przemysłowa
właściwości fizykochemiczne
właściwości mikrobiologiczne
ropa naftowa
przetwórstwo ropy naftowej
Nigeria
water
industry water
chemical characteristic
microbiological characteristic
physical characteristic
oil
oil operation
Nigerian oil
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The physical, chemical and microbiological characteristics of produced water from five oil wells in the Eastern Niger Delta region of Nigeria were determined using standard methods for the examination of water and wastewaters. The results showed that the produced water contained high levels of sodium. The high sodium content correlated positively with high total dissolved solids and high salinity. Such a water associated with Nigerian crude oil had Iow concentrations of magnesium, calcium and sulphate ions. The high salinity caused corrosion of pipes and other oil well tubular structures. Microbial analysis of the produced water showed the presence of mostly nonpathogenic sulphate-reducing bacteria. Since produced waters associated with Nigerian crude oil contain appreciable quantities of dissolved solids, sodium and salt, they are capable of polluting fresh water and land, therefore must be disposed of in some acceptable manner.
Korzystając z odpowiednich standardowych metod, określono fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne właściwości wody pochodzącej z pięciu szybów naftowych w Nigerii. Otrzymane wyniki świadczą, że stężenie sodu w wodzie jest duże. Jest ono wyraźnie skorelowane z dużą zawartością substancji rozpuszczonych i dużym zasoleniem. Taka woda związana z nigeryjską ropą naftową charakteryzuje się niskim stężeniem jonów magnezowych, wapniowych i siarczanowych. Wysokie jej zasolenie powoduje korozję rur i innych konstrukcji rurowych w szybach naftowych. Analiza mikrobiologiczna wody z szybów wykazała obecność w niej przede wszystkim niepatogenicznych bakterii redukujących siarczany. Ponieważ woda związana z nigeryjską ropą naftową jest bogata w substancje rozpuszczone, sód i sól, może zanieczyszczać zarówno wodę, jak i glebę. Musi być więc usuwana w przemyślany sposób.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies