Tytuł pozycji:
Wpływ temperatury sublimacyjnego suszenia cebuli na czas procesu i cechy jakościowe suszu
Badano wpływ temperatury płyt liofilizatora na czas trwania procesu liofilizacji cebuli oraz na wskaźniki jakościowe suszu. Sublimacyjne suszenie cebuli było prowadzone w stałej i zmiennej temperaturze płyt. Wyodrębniono dwa okresy suszenia: sublimacyjne suszenie (usuwanie wody przez sublimację) oraz dosuszania (parowanie pod niskim ciśnieniem). Uwzględniając warunki uzyskania suszu, na podstawie ustalonej funkcji celu wskazano optymalne temperatury płyt.
The study dealt with the effect of lyophilisator plate temperature on the time of onion lyophilisation and quantitative parameters of dried material. The sublimation drying of onion was conducted at constant and variable temperature of the plates.Two periods of drying process were separated: the period of sublimation drying (water removal by the sublimation) and drying up (evaporation under low pressure). Considering the objective functions of dried product quality the optimum temperatures of lyophilizator plates were indicated.