Tytuł pozycji:
Ekonomiczne aspekty mechanizacji produkcji warzyw korzeniowych
90 gospodarstw warzywniczych na terenie Małopolski dobrano celowo, uwzględniając wielkość ich towarowej produkcji warzyw, wyposażenie w mechaniczną siłę pociągową i maszyny rolnicze oraz strukturę dochodów właściciela gospodarstwa i jego rodziny. Brano pod uwagę uprawę następujących warzyw korzeniowych: buraki ćwikłowe, marchew, pietruszka i seler. Na podstawie wywiadu w gospodarstwach dokonano analizy nakładów pracy, kosztów mechanizacji, kosztów całkowitych oraz produkcji czystej tych warzyw.
90 vegetable farms localized in Małopolska region were selected according to the volume of their market vegetable production, equipment with mechanical tractive force and farm machines and the structure of farmers' family income. Production of following root vegetables was considered: red beets, carrots, parsley and celery. The labour inputs on vegetable production were analysed as well as the costs of mechanization, total and net costs of vegetable production were determined on the basis of farms' survey.