Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ekonomiczne aspekty mechanizacji produkcji warzyw korzeniowych

Tytuł:
Ekonomiczne aspekty mechanizacji produkcji warzyw korzeniowych
Autorzy:
Kowalczyk, Z.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
warzywa
mechanizacja
koszt
nakład
vegetable
mechanization
cost
labour cost
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
90 gospodarstw warzywniczych na terenie Małopolski dobrano celowo, uwzględniając wielkość ich towarowej produkcji warzyw, wyposażenie w mechaniczną siłę pociągową i maszyny rolnicze oraz strukturę dochodów właściciela gospodarstwa i jego rodziny. Brano pod uwagę uprawę następujących warzyw korzeniowych: buraki ćwikłowe, marchew, pietruszka i seler. Na podstawie wywiadu w gospodarstwach dokonano analizy nakładów pracy, kosztów mechanizacji, kosztów całkowitych oraz produkcji czystej tych warzyw.
90 vegetable farms localized in Małopolska region were selected according to the volume of their market vegetable production, equipment with mechanical tractive force and farm machines and the structure of farmers' family income. Production of following root vegetables was considered: red beets, carrots, parsley and celery. The labour inputs on vegetable production were analysed as well as the costs of mechanization, total and net costs of vegetable production were determined on the basis of farms' survey.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies