Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości smarne naftowych i estrowych baz olejowych modyfikowanych produktami utlenienia oleju słonecznikowego

Tytuł:
Właściwości smarne naftowych i estrowych baz olejowych modyfikowanych produktami utlenienia oleju słonecznikowego
Autorzy:
Siwiec, E.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
olej naftowy
olej estrowy
olej słonecznikowy
dodatki CHO
liczba kwasowa
smarność
lepkość
mineral oil
ester base oil
sunflower oil
CHO additives
lubricating properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono fizykochemiczne i smarne właściwości wybranego komercyjnego mineralnego i estrowego oleju bazowego, modyfikowanego substancjami zaliczanymi do grupy dodatków typu CHO, otrzymanymi w wyniku termooksydacji oleju słonecznikowego. Stwierdzono, że dodatek tego typu wprowadzony do olejów bazowych wpływa na ich właściwości smarne. Charakter i wielkość tego oddziaływania zależy od rodzaju bazy olejowej. Zastosowane dodatki CHO powodują podwyższenie liczby kwasowej kompozycji smarnej. Dodatek CHO powoduje zwiększenie lepkości kompozycji smarowej wytworzonej na bazie oleju estrowego i nie wpływa na lepkość oleju mineralnego.
It has been investigated physic-chemical properties and a lubricity of selected commercial mineral and ester base oils modified by CHO-type additives (products of sunflower oil thermooxidation). It has been observed that this type additives influence on the lubricity of base oils. The additives cause increase in acid number values of both mineral and ester lubricant and increase in viscosity of the last one.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies