Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Opracowanie metod analitycznych dla stopów amorficznych na osnowie żelaza

Tytuł:
Opracowanie metod analitycznych dla stopów amorficznych na osnowie żelaza
Autorzy:
Smolec, B.
Stankiewicz, G.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
stop amorficzny
żelazo
metoda analityczna
analytical method
amorphous alloys
iron
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opracowano metodę spektrometrii emisyjnej ze wzbudzeniem ICP oznaczania składu chemicznego stopów amorficznych na bazie żelaza. Metoda pozwala na oznaczanie w stopach amorficznych następujących pierwiastków: Al, B, Ce, Co, Cr" Cu, Fe, Ga, La, Mn, Mo, Nb, Nd, Ni, P, Si, Ta, Ti, W, Y i Zr. W wyniku realizacji projektu powstała procedura badawcza oznaczania składu chemicznego stopów amorficznych na bazie żelaza, a Laboratorium Analiz Chemicznych IMŹ jest przygotowane do rutynowych badań składu chemicznego stopów amorficznych.
The ICP emission spectrometry method for determination of chemical constitution of iron-base amorphous alloys was developed. The method allows the following elements to be determined in amorphous alloys: Al, B, Ce, Co, Cr, Cu, Fe, Ga, La, Mn, Mo, Nb, Nd, Ni, P, Si, Ta, Ti, W, Yand Zr. As a result of the project the research procedure for determination of chemical constitution of iron-base amorphous alloys was developed and the Chemical Analyses Laboratory of the Institute for Ferrous Metallurgy is prepared for routine analyses of chemical constitution of amorphous alloys.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies