Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of grain size upon its falling velocity

Tytuł:
Influence of grain size upon its falling velocity
Autorzy:
Sztaba, K. St.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
sedymentacja
kształt ziaren
prędkość opadania
współczynnik kształtu
sedimentation
grain shape
falling velocity
shape coefficient
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The problem of determining the theoretically justified method of considering the natural shape of mineral grains in the calculations of their motion velocity in liquid media, especially their falling under the influence of the external mass force, in particular the force of gravity, has not been successfully solved so far. The presented paper shows a possibility of increasing the accuracy of calculations of this velocity with the use of the well-known formulas, discussed in the paper introduction, by means of the appropriate introduction of two different grain shape coefficients into them.
Problem określenia teoretycznie uzasadnionej metody uwzględniania naturalnego kształtu ziarn mineralnych w obliczeniach prędkości ich ruchu w ośrodkach płynnych - zwłaszcza ich opadania pod wpływem zewnętrznej siły masowej, w szczególności siły ciężkości - nie znalazł dotychczas w pełni zadowalającego rozwiązania ogólnego. Prezentowane opracowanie przedstawia możliwość zwiększenia dokładności obliczeń tej prędkości z zastosowaniem znanych wzorów - omówionych we wstępie opracowania - drogą odpowiedniego wprowadzenia do nich dwóch różnych współczynników kształtu ziarna.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies