Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena kohezji lepiszczy drogowych na podstawie badania ciągliwości w funkcji temperatury

Tytuł:
Ocena kohezji lepiszczy drogowych na podstawie badania ciągliwości w funkcji temperatury
Autorzy:
Radziszewski, P.
Kalabińska, M.
Piłat, J.
Data publikacji:
2002
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań ciągliwości asfaltów i asfaltów modyfikowanych polimerami i dodatkami miału gumowego. Badanie ciągliwości z pomiarem siły rozciągajacej prowadzono w funkcji temperatury i prędkości rozciągania. Zmiany kohezji określonej na podstawie badań ciągliwości pozwoliły na obliczenia pracy odkształcenia i maksymalnej siły rozciągającej badanych lepiszczy. stwiedzono, że lepiszcza modyfikowane charakteryzują się wyższymi korzystniejszymi właściwościami kohezyjnymi niż asfalty wyjściowe. Określono metody badań dające najbardziej istotną ocenę lepiszczy modyfikowanych ze względu na kohezję.
In the paper there are presented research results of ductility test of non modified bitumen and modiefied with polymer and scrap rubber. Force ductility tests in finction of temperature and elongation speed were carried out. Changes of cohesion determined on the basis of force ductility tests allowed the determination of had deformation work and maximum tensile force. It was found that polymer modiefied bitumen had better cohesion properties than standard bitumen. The most appropriate testing method for characterization of road bitumen cohesion was defined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies