Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ metody obliczeń na wyniki oceny trwałości zmęczeniowej

Tytuł:
Wpływ metody obliczeń na wyniki oceny trwałości zmęczeniowej
Autorzy:
Lipski, A.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
propagacja pęknięć zmęczeniowych
trwałość zmęczeniowa
fatigue crack propagation
fatigue life
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono sposób wyznaczania trwałości zmęczeniowej elementów konstrukcyjnych w fazie propagacji pęknięcia zmęczeniowego z zastosowaniem metody analitycznej, opierającej się na znajomości prędkości pękania. Wskazano przy tym, za źródłami literaturowymi, na możliwość wystąpienia różnic pomiędzy trwałościami wynikającymi z przyjętego sposobu przeprowadzania obliczeń (całkowania równania Parisa-Erdogana oraz metody obliczeń "cykl po cyklu"). Ilościowo różnice te wykazano na prostym przykładzie obliczeniowym, uzyskując znaczne rozbieżności pomiędzy wynikami.
In this paper is presented the method of fatigue life calculation for structural members in the phase of the crack propagation. The applied analytical method is based on knowledge of the crack propagation rate. It ist pointed out to possibility of appearance of differences between fatigue life calculation results obtained from used methods (integration of Paris-Erdogan's) equation and "cycle-by-cycle" calculation method). The quantitative differences are presented by using the simple example, which shows considerable differences between results.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies