Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ rafinacji (odtleniania) miedzi przewodowej na strukturę i przewodność elektryczną oraz ocenę krzepnięcia

Tytuł:
Wpływ rafinacji (odtleniania) miedzi przewodowej na strukturę i przewodność elektryczną oraz ocenę krzepnięcia
Autorzy:
Gazda, A.
Górny, Z.
Kluska-Nawrecka, S.
Miętka, Z.
Wacławik, Z.
Warmuzek, M.
Data publikacji:
1998
Słowa kluczowe:
badania strukturalne
krystalizacja miedzi
model symulacyjny
oporność elektryczna
rozkład pola temperatury
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem prowadzonych badań było porównanie stosowanych ostatnio odtleniaczy miedzi przewodowej (CuP, CaCl2, CaB6, Mg, Li) pod kątem uzyskiwanych wartości przewodności elektrycznej. Celem ubocznym była próba oceny krzepnięcia i krystalizacji miedzi. Badano zmiany temperatury odlewu i formy w zależności od czasu oraz gradientu temperatury [dT/dx = f(t)] i prędkości spadku temperatury [dT/dt = f(t)]. Zaproponowano również model symulacyjny.
The aim of study was to compare the effectiveness of the deoxidisers for high-conductivity copper (CuP, CaCl2, CaB6, Mg, Li), recently in use, exsamined in terms of the obtainedvalues of electrical conductivity. Another aim of the study was an attempt at making an assessment of the process of crystallisation and solidification of copper of this grade. To achieve this goal, variations in casting and mould temperature were investigated in respect of the time and temperature gradient values dT/dx = f(t) and temperature drop rate dT/dt = f(t). A simulation model was also suggested.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies