Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characterisation of highly dispersed magnesium silicates prepared from silica sols and selected magnesium salts

Tytuł:
Characterisation of highly dispersed magnesium silicates prepared from silica sols and selected magnesium salts
Autorzy:
Ciesielczyk, F.
Jesionowski, T.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
krzemian magnezu
zol krzemionkowy
wytrącanie
charakterystyka dyspersji
pole powierzchni
magnesium silicate
silica sol
precipitation
dispersive characteristics
surface area
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A process of obtaining synthetic magnesium silicate by a precipitation method with the use of silicic acid sols and selected magnesium salts was analysed in order to establish the optimum parameters of the process ensuring getting a product of desired properties. The influence of the following parameters was taken into regard: concentration and type of magnesium salt, concentration of silicic acid sol and direction of reagents supply. The synthetic magnesium silicate was subjected to physico-chemical analysis. The chemical compositions of the products and their crystalline structures were determined. Moreover, the morphology, dispersion and adsorption properties of the products were characterised. The magnesium silicate obtained according to the procedure proposed is highly dispersed, homogeneous and of well-developed surface area.
Przedstawiono rezultaty badań nad otrzymywaniem syntetycznego krzemianu magnezu metodą strąceniową w oparciu o zole kwasu krzemowego i wybrane związki magnezu. Istotnym zagadnieniem realizowanej tematyki było dobranie podstawowych parametrów prowadzenia procesu strącania, celem uzyskania produktu o jak najlepszych właściwościach fizykochemicznych. W trakcie badań przeanalizowano następujące parametry procesu: stężenie i rodzaj soli magnezu, stężenie zolu kwasu krzemowego, kierunek dozowania reagentów. Dodatkowo otrzymany syntetyczny krzemian magnezu poddany został analizie fizykochemicznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies