Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

On ultrasonic relaxation study of preferential solvation in quasi two-component aqueous solutions of amides and zinc salts

Tytuł:
On ultrasonic relaxation study of preferential solvation in quasi two-component aqueous solutions of amides and zinc salts
Autorzy:
Miecznik, P.
Gołębiewski, Z.
Data publikacji:
2003
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
To investigate the effect of preferential solvation, the ultrasonic attenuation (2-50 MHz) and velocities (3 MHz) in ZnCl2 and 2-chloroacetamide (ClCH2CONH2) solutions in water and its quasi-binary mixtures of the ratio (ZnCl2 + ClCH2CONH2): H2O = 1:55 at 298.15 K have been measured. The creation of specific complexes in the ClCH2CONH2 - H2O - ZnCl2 system have a relaxational character which, within the measurements of the ultrasonic absorption in the frequency range 2-50 MHz, have been observed. On the base of these properties, the kinetic and dynamic parameters of the observed relaxation have been calculated. To bring into relief the influence of the Cl atom in the 2-chloroacetamide molecules for the complexation process, also the system AA - H2O - ZnCl2 has been investigated. The next step of searching was the investigation of the system of CHAA - H2O - ZnBr2, to reduce the influence of the Cl atom within the ZnCl2 molecule in the complexation process. As the results, the observed relaxation processes have been attributed to the creation and disintegration of the following complexes: Zn(H2O)2(CHAA)42+ and Zn2+(H2O)3(CHAA)Cl2-.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies