Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwości wykorzystania poliuretanowych odpadów piankowych do otrzymywania materiałów termoizolacyjnych

Tytuł:
Możliwości wykorzystania poliuretanowych odpadów piankowych do otrzymywania materiałów termoizolacyjnych
Autorzy:
Prociak, A.
Pielichowski, J.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
sztywna pianka poliuretanowa
glikoliza
wykorzystanie glikolizatu
materiały termoizolacyjne
właściwości użytkowe
rigid polyurethane foam
glycolysis
glycolysis product's use
heat-insulating materials
useful properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Stałe odpady sztywnej pianki poliuretanowej (PUR) upłynniono w procesie ograniczonej glikolizy glikolem dietylenowym. Otrzymanymi glikolizatami zastąpiono (w ilości do 50 % mas.) mieszaniny poliolowe w nowych kompozycjach PUR służących do wytwarzania piankowych materiałów termoizolacyjnych. Stwierdzono korzystny wpływ dodatku 15-30 % mas. produktów glikolizy na niektóre użytkowe właściwości uzyskanych pianek, mianowicie na wytrzymałość na ściskanie, gęstość pozorną i współczynnik przewodzenia ciepła, a także na chłonność wody i zawartość komórek zamkniętych. Dodanie glikolizatu w ilości przekraczającej 40 % mas. powoduje powstawanie pianek nieprzydatnych do praktycznego wykorzystania.
Solid wastes of rigid polyurethane (PUR) foam were liquefied with diethylene glycol in the limited glycolysis process. Glycolysis products obtained were used to substitute (in the amounts up to 50 wt. %) the polyol mixtures in new PUR compositions (Table 1) used for foamed heat-insulating materials preparation. Advantageous effects of addition of 15-30 wt. % of glycolysis products on selected useful properties of the foams obtained, namely compression strength, apparent density, thermal conductivity (Fig. 2 and 3) as well as on water absorption and closed cells' content (Fig. 4) were found. Addition of glycolysis product in the amount exceeding 40 wt. % leads to formation of the foams not useful for practical application.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies