Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stabilność wymiarowa, właściwości fizyczne, mechaniczne i cieplne kompozytów polietylenu dużej gęstości z łupinami orzecha ziemnego

Tytuł:
Stabilność wymiarowa, właściwości fizyczne, mechaniczne i cieplne kompozytów polietylenu dużej gęstości z łupinami orzecha ziemnego
Autorzy:
Sałasińska, K.
Ryszkowska, J.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
kompozyty polimer-napełniacz naturalny
odpady opakowaniowe
łupiny orzecha ziemnego
recykling
polymer-natural fibre composites
packaging waste
peanut hulls
recycling
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Z odpadowej folii polietylenowej PE-HD i drobno zmielonych łupin orzecha ziemnego wytworzono trzy kompozyty o różnym udziale napełniacza (6, 17 lub 32 % mas.). Proces przetwórczy prowadzono bez użycia środków pomocniczych, za pomocą urządzeń powszechnie stosowanych w przetwórstwie polimerów. Otrzymane materiały charakteryzują się małą gęstością, akceptowalnie małą zdolnością do absorbowania wilgoci i dobrymi właściwościami mechanicznymi, a po okresie użytkowania mogą stanowić cenne paliwo.
Three composites with different filler content (6, 17 or 32 wt. %) were prepared from waste PE-HD polyethylene film and finely-ground peanut hulls. The processing was carried out without the use of additives, using equipment commonly used in polymer processing. The obtained materials are characterized by a low density, acceptably low moisture absorption capacity and good mechanical properties; also, after the life time, they can serve as a valuable fuel.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies