Tytuł pozycji:
Dextrins as selective flotation depressants for sulfide minerals
Dextrins from thermal modification of potato starch under ammonia, hydrogen sulfide, and gluten were tested as flotation depressants of galena and chalcocite in a Hallimond cell with xanthate to make the sulfides hydrophobic. All dextrins, except prepared under hydrogen sulfide, depressed flotation of the sulfides. The cessation of flotation occurred at different doses of dextrins, usually between 2 and 20 kg per ton of the floated material. Dextrins from starches thermally modified under ammonia were found to be promising selective depressants in the studies with model (1:1) mixtures of galena and chalcocite but poor separation was achieved with copper ore containing lead minerals. The separation of galena from chalcocite form synthetic mixtures was also poor in the presence of gluten-modified dextrins.
Dekstryny, otrzymane przez termiczną modyfikację skrobi ziemniaczanej w obecności amoniaku, siarczku sodu oraz glutenu, zastosowano jako depresory ksantogenianowej flotacji galeny i chalkozynu. Pomiary przeprowadzono we flotowniku Hallimonda. Badane dekstryny, z wyjątkiem tej która była modyfikowana siarkowodorem, depresowały flotację zarówno chalkozynu jak i galeny, gdy minerały te poddawano flotacji osobno. Zanik flotacji miał miejsce przy różnych stężeniach dekstryn, ale zwykle miało to miejsce przy użycie od 2 do 20 kg na megagram flotowanego materiału. Dekstryny otrzymane przez termiczną modyfikację amoniakiem okazały się obiecującymi selektywnymi depresorami ksantogenianowej flotacji, gdy badania prowadzono z udziałem modelowych mieszanin czystych minerałów galeny i chalkozynu, ale uzyskano słabą selektywność procesu, gdy do badań użyto rudy miedzi zamierającej także minerały ołowiu. Rozdział galeny od chalkozynu zawartych w syntetycznych mieszaninach obu minerałów była słaba, gdy jako depresora użyto skrobi modyfikowanej glutenem.