Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Contribution to the Synthesis of 4,10-Dinitro-2,6,8,12-tetraoxa-4,10-diazatetracyclo[5.5.0.05,903,11]dodecane (TEX)

Tytuł:
Contribution to the Synthesis of 4,10-Dinitro-2,6,8,12-tetraoxa-4,10-diazatetracyclo[5.5.0.05,903,11]dodecane (TEX)
Autorzy:
Jalový, Z.
Matyáš, R.
Klasovitý, D.
Zeman, S.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
4,10-dinitro-2,6,8,12-tetraoxa-4,10-diazatetracyclo[5.5.0.05,903,11]dodecane
TEX
1,4-diformyl-2,3,5,6-tetrahydroxypiperazine
tertiary amines
insensitive explosives
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of the reaction conditions on 4,10-dinitro-2,6,8,12-tetraoxa- 4,10-diazatetracyclo[5.5.0.05,903,11]dodecane (TEX) yield was studied. TEX was prepared by the reaction of 1,4-diformyl-2,3,5,6-tetrahydroxypiperazine with glyoxal in nitric acid. The influence of the acidity of reaction mixture and ratios of starting materials on the yield of TEX was examined and synthesis was optimised. The highest yield (37%) was obtained at 1,4-diformyl-2,3,5,6-tetrahydroxypiperazine/nitric acid molar ratio 67 and sulfuric acid/nitric acid molar ratio around 0.15. Starting material 1,4-diformyl-2,3,5,6-tetrahydroxypiperazine was prepared from formamide and glyoxal using triethylamine or other tertiary amines to adjust suitable basicity. The best yield (84%) of 1,4-diformyl-2,3,5,6-tetrahydroxypiperazine was reached at molar ratio triethylamine/formamide equal to 0.1.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies