Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ promieniowania laserowego na cienkie błony kolagenowe. Cz. II, Badania spektroskopowe struktury „mikropianki” kolagenowej

Szczegółowo scharakteryzowano specyficzną strukturę kolagenu i na tej podstawie zinterpretowano - określony metodami spektroskopii Ramana oraz FTIR-ATR - wpływ energii i liczby impulsów lasera ekscymerowego KrF (&lambda=248nm) na uporządkowanie struktury błon kolagenowych. Stwierdzono, że napromienianie laserem powoduje zanik oddziaływań krótkiego zasięgu (wiązania wodorowe, oddziaływania van der Waalsa i hydrofobowe) oraz ubytek wody. W wyniku tych zjawisk potrójna helisa kolagenu po części przechodzi w strukturę kłębka statystycznego. Ponadto widma ramanowskie wskazują na reakcje rozmywania wiązań łańcucha głównego cząsteczek kolagenu wywołane dużą wartością energii (5eV) fotonów zastosowanego lasera.
Specific structure of collagen was characterized in detail (Scheme A, B and C). On this basis the interpretation of the effects of energy and number of pulses of excimer laser KrF (?=248nm) on the collagen film structure array (Fig. 1-5, Table 1) (determined by Raman and FTIR-ATR spectroscopic methods) has been done. The decay of short range interactions (hydrogen bonds, Van der Waals forces and hydrophobic interactions) as well as water loss were found. As a result of all this the triple helix of collagen partially change the structure to random coil. Additionally, the Raman spectra suggest the reactions of chain scission of collagen caused by high energy of photons (5eV) of the laser used.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies