Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of structure on the thermal stability of crosslinked poly(ester-urethane)

Tytuł:
Effect of structure on the thermal stability of crosslinked poly(ester-urethane)
Autorzy:
Oprea, S.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
poli(estro-uretan)
sieciowanie
stabilność termiczna
segmenty sztywne
segmenty giętkie
poly(ester-urethane)
crosslinking
thermal stability
hard segments
soft segments
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Polyurethane (PUR) crosslinked copolymers composed of 4,4'-diphenylmethane diisocyanate (MDI), poly(ethylene adipate)diol (PEA), glycerine (Gly), and diol [1,2-ethanediol (ED), diethylene glycol (DEG), 1,3-propanediol (PD), 1,4-butanediol (BD), 1,5-pentanediol (PTD) or 1,6-hexanediol (HD)] as a chain extender were synthesized in a two-step process. The effect of structural hard segments on the thermal stability of crosslinked poly(ester-urethane) was studied. Increase in the length of the hard segment decreased the thermal stability within a given series of compounds. The thermal oxidative stability of the polyurethane crosslinked system was investigated under an air atmosphere using thermogravimetric analysis (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC). Interchain crosslinking improves thermal stability and chemically crosslinked PUR behaves as an elastomer capable of shape memory. The decomposition of PUR crosslinked with various hard segments has been compared.
Usieciowane koplimery poliuretanowe (PUR) syntezowano dwuetapowo z diizocyjanianu 4,4'-difenylometanu (MDI), diolu poli(adipinianu etylenu) (PEA), glicerolu (Gly) i diolu jako przedłużacza łańcucha [1,2-etanodiolu (ED), glikolu dietylowego (DEG), 1,3-propanodiolu (PD), 1,4-butanodiolu (BD), 1,5-pentanodiolu (PTD) lub 1,6-heksanodiolu (HD)] (tabela 1). Metodą analizy termograwimetrycznej (TGA) i skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC) badano w atmosferze powietrza stabilność termiczną otrzymanych materiałów. W badanych seriach związków różniących się stosunkiem substratów (PUR1-PUR2 i PUR7-PUR12) metodą TGA stwierdzono zmniejszanie się stabilności termicznej ze wzrostem długości segmentów sztywnych (tabela 2, rys. 1-4). Wyznaczono energię aktywacji (Ea) procesu degradacji w funkcji stopnia przemiany (a) (rys. 5 i 6). Zaobserwowano zwiększanie się wartości Ea ze wzrostem ciężaru cząsteczkowego segmentów sztywnych podczas pierwszego etapu degradacji, a zmniejszanie się podczas drugiego etapu. Metodą DSC wyznaczono temperaturę zeszklenia (Tg) otrzymanych materiałów. Stwierdzono zmniejszanie się wartości Tg ze wzrostem zawartości grup metylenowych w segmentach sztywnych PUR.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies