Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Examination of the reaction of a macromolecular sulfonamide with sodium nitrite in acidic media

In this study we have examined the reaction of macromolecular sulfonamide (styrene/divinylbenzene copolymer with the macroporous structure containing -SO2NH2 groups) with nitrites in acidic media. We found that the lowest admissible pH of the reaction medium providing the stability of the functional groups was 4.0. The lower the pH, the quicker the functional group lost its nitrogen atom and transformed to a sulfonic group. Knowledge of the chemical stability of sulfonamide groups in the presence of nitrites is not only of cognitive but also of practical value, because N-chloro derivatives of a sulfonamide copolymer (containing so-called active chlorine) are useful for the elimination of nitrites from waters through their oxidation to less toxic nitrates.
Badano reakcję wielkocząsteczkowego sulfonamidu (kopolimer styren/diwinylobenzen o strukturze makroporowatej zawierający grupy -SO2NH2) z azotynami w środowisku kwaśnym. Stwierdzono, że najniższe dopuszczalne pH środowiska reakcyjnego zapewniające trwałość grup funkcyjnych wynosi 4.0, aim niższe jest pH tym grupy funkcyjne szybciej tracą azot i przekształcają się w grupy sulfonowe. Zbadanie trwałości grup sulfonamidowych w obecności azotynów ma znaczenie praktyczne, ponieważ N-chloropochodne kopolimeru sulfonamidowego (zawierające tzw. chlor aktywny) są przydatne do eliminowania zwód toksycznych azotynów przez ich utlenianie do znacznie mniej szkodliwych azotanów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies