Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies of application possibilities of the products of microcrystalline chitosan biodegradation

Tytuł:
Studies of application possibilities of the products of microcrystalline chitosan biodegradation
Autorzy:
Niekraszewicz, A.
Ciechańska, D.
Wiśniewska-Wrona, M.
Strobin, G.
Pospieszny, H.
Orlikowski, L.B.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
chitozan
degradacja enzymatyczna
oligomery
patogeny roślin
chitosan
enzymatic degradation
oligomers
plant pathogens
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Some of the chitosan properties depend largely upon its molecular structure and in several applications of this polymer its lowered molecular weight is an asset. By degrading of microcrystalline chitosan in the presence of cellulolytic enzymes, the products having a reduced molecular weight were prepared, together with awater soluble blend of oligomers. The outcome of an initial assessment, made to evaluate the chance of a practical use of the obtained products of chitosan degradation, indicates that oligomers and partly degraded microcrystalline chitosan accelerate the germination of seeds, inhibit the growth of plant viruses, bacteria and milder.
Niektóre właściwości użytkowe chitozanu w istotnym stopniu zależą od struktury cząsteczkowej ize względu na możliwości ich zastosowań korzystne jest obniżenie średniego ciężaru cząsteczkowego. Wwyniku heterofazowej degradacji mikrokrystalicznego chitozanu, w obecności enzymów celulolitycznych otrzymano produkty oczęściowo obniżonym ciężarze cząsteczkowym oraz mieszaninę oligomerów rozpuszczalnych w wodzie. Wstępna ocena możliwości wykorzystania otrzymanych produktów biodegradacji chitozanu do ochrony roślin wykazała, że oligomery iczęściowo zdegradowany mikrokrystaliczny chitozan przyśpieszają kiełkowanie nasion, hamują rozwój wirusów (tabela 1), bakterii roślinnych oraz pleśni (tabela 2).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies