Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on utilization of wheat slops for production of rigid polyurethane-polyisocyanurate foam

Solid parts of the wheat slops were applied as a filler (5-30 wt. % in relation to the sum of polyisocyanate and polyether polyol masses) in polyurethane-polyisocyjanurate (PUR-PIR) composition. Six foams containing different amounts of slops were prepared and then, their physical and mechanical properties i.e. apparent density, compressive strength, brittleness, combustion residue, stability of linear dimensions, change of volume, weight loss (48h, temp. 120°C), softening point, content of the closed cells and absorbability of water were determined. Moreover, the foams were subjected to thermogravimetric and infrared (IR) analyses. The results proved that waste wheat slops can be useful as a filler for preparation of rigid PUR-PIR foams.
Części stałe wywaru pszennego stosowano jako napełniacz (5-30 % mas. w stosunku do sumy mas poliizocyjanianu i poliolu polieterowego) w kompozycji poliuretanowo-poliizocyjanurowej (PUR-PIR). Otrzymano w ten sposób sześć pianek różniących się zawartością wywaru (tabela 1), które poddano badaniom właściwości fizycznych i mechanicznych. Zmierzono ich gęstość pozorną, wytrzymałość na ściskanie, kruchość, pozostałość po spaleniu, stabilność wymiarów liniowych, zmianę objętości, ubytek masy (48h, temp. 120°C), temperaturę mięknienia, zawartość komórek zamkniętych, chłonność wody oraz wykonano analizę termograwimetryczną i w podczerwieni (IR) (tabela 2). Wyniki badań dowodzą, że odpady wywaru pszennego mogą być użyte jako napełniacz do produkcji sztywnych pianek PUR-PIR.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies