Tytuł pozycji:
Convexity - additional parameter to chips geometry characterization
Chips for particleboard production are mainly characterized by two parameters: dimensions (length, width and thickness) and shape. Shape of a chip is usually described by chosen dimensions ratios. The most commonly used parameters are the slimness ratio and flatness ratio. But the above-mentioned parameters are insufficient to characterize technological chips, especially in the light of their further application. Two chips of the same global dimensions and area might have different glue demand due to their different shape (cracks, jaggedness). The convexity calculated as an actual particle area divided by convex hull area seems to be a good additional parameter characterizing chips for particleboard production.
Geometria wiórów do produkcji płyt wiórowych jest opisywana głównie poprzez dwa wyróżniki: wymiar (długość, szerokość, grubość) i kształt. Kształt wiórów jest zwykle opisywany za pomocą wybranych współczynników wymiarowych. Najczęściej stosowanymi są stopień smukłości i stopień płaskości. Niestety, wyżej wymienione parametry są niewystarczające do charakterystyki wiórów, szczególnie w świetle ich przyszłego zastosowania. Dwa wióry o tych samych wymiarach i powierzchni mogą wymagać użycia różnej ilości kleju, z uwagi na różny ich kształt (pęknięcia, wyrwania). Zwartość, liczona jako stosunek aktualnej powierzchni wióra do powłoki wypukłej (convex hull area), wydaje się być dobrym dodatkowym parametrem do charakterystyki wiórów w produkcji płyt wiórowych.