Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in the quality of river water and diversified character of the river channel: case study of the upper Narew River

Tytuł:
Changes in the quality of river water and diversified character of the river channel: case study of the upper Narew River
Autorzy:
Grabińska, B.
Koc, J.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
obszar chroniony
anastomozująca rzeka
jakość wody
protected area
anastomosing river
water quality
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents physicochemical and biological description of waters in the upper Narew River, within the Narew National Park demonstrating the differences in the water quality caused by the diversified character of the river channel and land use in the direct surrounding of the river. Changes in water quality were analysed based on water quality indices studied during five years (1997-2001). In the anastomosing section of the river the mean concentrations of: colour, organic suspended solids, BOD5, COD[sub]Mn, PO4 ³-, P[sub]org and chlorophyll a decreased by 11.6, 18.4, 25.0, 5.6, 8.0, 21.6 and 60,0%, respectively. A slight increase was observed in salinity, dissolved oxygen, ammonium nitrogen and nitrate nitrogen, which could be attributed to the water influx from the catchment. In the sampling site downstream the national park, where the Narew flows in an artificially profiled channel, all analysed parameters except for colour, pH and COD[sub]Mn increased. The quality of water in this section of the Narew is affected by the influx of heavily polluted waters from the Horowianka and more intensive human activities in the river valley and adjacent land. Mean values of BOD5, N-NO3, PO4 ³-, P[sub]org and salinity (but not Mg+²) in the water samples examined were significantly different one from another. In the natural, protected section of the river organic matter undergoes decomposition. The river waters according to BOD5 were classified two classes higher than outside the park. Low quality of water indicated by the value of COD along the whole length of the river implies that the water contains organic compounds that cannot be decomposed by microorganisms. These compounds originate from point sources.
W pracy dokonano fizykochemicznego i biologicznego rozpoznania wód górnej Narwi, wykazując różnice cech wody wynikające ze zróżnicowanego charakteru koryta rzecznego oraz zagospodarowania terenów bezpośrednio do niego przyległych. Analizę zmian jakości wody przeprowadzono na podstawie średnich z pięciu lat (1997-2001) wartości wskaźników jakości wody. Stwierdzono, że w anastomozującym odcinku rzeki zmniejszyło się przeciętne stężenie PO4 ³-, P[sub]og i chlorofilu "a" wynosiło odpowiednio po 8,0; 21,6 i 60%. Wartości BZT5, ChZT[sub]Mn, zawartość zawiesin ogólnych oraz barwa kształtowały się następująco: 25,0; 5,6; 18,4 i 11,6. Wzrost dotyczył wszystkich wskaźników zasolenia, tlenu rozpuszczonego, azotu amonowego i azotanowego, co należy przypisać transportowi składników ze zlewni. W odcinku poniżej Parku, gdzie Narew płynie sztucznie wyprofilowanym korytem, odnotowano wzrost wszystkich przeciętnych wartości omawianych parametrów, oprócz barwy, pH i ChZT[sub]Mn. Wpływ na jakość wód Narwi na tym odcinku ma dopływ silnie zanieczyszczonych wód Horodnianką oraz wzrost oddziaływań gospodarczych w dolinie rzecznej i na terenach do niej przyległych. Średnie zawartości BZT5, N-NO3, PO4-³, P[sub]og i wskaźników zasolenia (oprócz Mg+²) różniły się istotnie statystycznie w badanych wodach. W chronionym odcinku rzeki dokonuje się biochemiczny rozkład substancji organicznych. Wody rzeczne ze względu na BZT5 kwalifikowały się o dwie klasy jakości wyżej niż poza Parkiem. Przeciętne wartości dla barwy, ChZT[sub]Mn i ChZT[sub]Cr odnotowane dla wód górnej Narwi 2-krotnie przewyższały wartości wymienionych wskaźników charakteryzujących wodę wiślaną. Niska jakość wody ze względu na ChZT na całym badanym odcinku wskazuje, iż zawiera ona pochodzące ze źródeł punktowych związki organiczne nierozkładalne przez mikroorganizmy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies