Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Serpulid opercula (Annelida: Polychaeta) from the Upper Eocene of Possagno, NE Italy: taxonomy, taphonomy and palaeobiological significance

Tytuł:
Serpulid opercula (Annelida: Polychaeta) from the Upper Eocene of Possagno, NE Italy: taxonomy, taphonomy and palaeobiological significance
Autorzy:
Gatto, R.
Radwańska, U.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
Eocene
Italy
Opercula
Palaeobiology
Polychaeta
taphonomy
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A relatively rich assemblage of serpulid opercula (Polychaeta) is recognized, for the first time in Italy, in the Upper Eocene strata of the Possagno Marl exposed in the southern Alps (Province of Treviso, NE Italy). The studied material comprises for species referable to the genus Pyrgopolon De MONTFORT, 1808. Of these, the new species Pyrgopolon (Pyrgopolon) tubula sp. n. is also present in the lower and middle Eocene deposits of north-western Europe, whereas P. (P.) trochoides (NYST, 1845) ranges from the middle Eocene to early Oligocene. The second new species, Pyrgopolon cunialense sp.n., is tentatively ascribed to the subgenus Turbinia MICHELIN, 1845. A common or even a mass, occurrence of Pyrgopolon opercula in some Eocene/Oligocene sequences of western Europe is discussed. It is suggested that such an "opercular bloom" may have resulted from ether taphonomic (selective transport and fossilization) or biologic (mass-shedding of opercula) factors, or a combination of both

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies