Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Skurcz materiału roślinnego w procesie suszenia

Tytuł:
Skurcz materiału roślinnego w procesie suszenia
Autorzy:
Lewicki, P.
Ignaciuk, E.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
kurczenie
materiał roślinny
suszenie
drying
plant material
shrinkage
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano skurcz tkanki dyni i jabłka suszonych konwekcyjnie. Wykorzystano komputerową analizę obrazu do obserwacji zmian kształtu i wymiarów charakteryzujących materiał. Stwierdzono, że dynia ulega znacznie większemu skurczowi w czasie suszenia niż jabłko. Pole przekroju kostek zmniejszyło się o 73% w przypadku dyni i o 59% w przypadku jabłka. Jednocześnie zmniejszenie obwodu nie było proporcjonalne do zmniejszenia pola przekroju, co świadczy o silnym fałdowaniu powierzchni materiału. Pod koniec suszenia w dyni pojawiły się jamy skurczowe, gdy w jabłku zaobserwowano wystąpienie ciemnych pól na powierzchni przekroju.
The aim of this work was to investigate shrinkage of pumpkin and apple cubes during convective drying. Computer image analysis was used to follow changes of shape and dimensions of the materiał during drying. Pumpkin shrinks much morę than apple and the cross-sectional area of cubes decreased by 73% and 59%, respectively. At the same time decrease of perimeter did not follow the decrease of crosssectional area. It indicates extensive folding and creasing of the surface of the cubes undergoing drying. At the finał stages of drying shrinkage cavities were formed in pumpkin cubes. In apple cubes there were no cavities observed, however dark central areas were seen.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies