Tytuł pozycji:
Wpływ procesu suszenia na mikrostrukturę tkanki roślinnej
Badano wpływ procesu suszenia konwekcyjnego i liofilizacji na mikrostrukturę tkanki jabłka i ziemniaka. Stwierdzono, że uszkodzenie struktury zależy, w pierwszym rzędzie, od rodzaju materiału. W przypadku suszenia konwekcyjnego tkanka jabłka ulega znacznie większemu uszkodzeniu niż tkanka ziemniaka blanszowanego. Natomiast liofilizacja wywołuje znacznie mniejsze zmiany w jabłku niż w strukturze ziemniaka. Jednak tak w przypadku jabłka jak i ziemniaka liofilizacja bardziej uszkadza struk-turę niż suszenie konwekcyjne.
Influence of convective drying and freeze-drying on plant tissue structure was investigated. It was found that convective drying was morę harmful to apple tissue than to blanched potato structure. On the other hand freeze-drying was morę detrimental to potato structure than to apple tissue. However, both apple and potato tissues were injured morę by freeze-drying than by convective drying.