Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ procesu suszenia na mikrostrukturę tkanki roślinnej

Tytuł:
Wpływ procesu suszenia na mikrostrukturę tkanki roślinnej
Autorzy:
Lewicki, P.
Pawlak, G.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
suszenie
tkanka roślinna
drying
plant
plant tissue
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano wpływ procesu suszenia konwekcyjnego i liofilizacji na mikrostrukturę tkanki jabłka i ziemniaka. Stwierdzono, że uszkodzenie struktury zależy, w pierwszym rzędzie, od rodzaju materiału. W przypadku suszenia konwekcyjnego tkanka jabłka ulega znacznie większemu uszkodzeniu niż tkanka ziemniaka blanszowanego. Natomiast liofilizacja wywołuje znacznie mniejsze zmiany w jabłku niż w strukturze ziemniaka. Jednak tak w przypadku jabłka jak i ziemniaka liofilizacja bardziej uszkadza struk-turę niż suszenie konwekcyjne.
Influence of convective drying and freeze-drying on plant tissue structure was investigated. It was found that convective drying was morę harmful to apple tissue than to blanched potato structure. On the other hand freeze-drying was morę detrimental to potato structure than to apple tissue. However, both apple and potato tissues were injured morę by freeze-drying than by convective drying.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies