Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on poly(aspartic acid)/poly(ethylene oxide) blends for biomedical applications

Tytuł:
Studies on poly(aspartic acid)/poly(ethylene oxide) blends for biomedical applications
Autorzy:
Stachurek, I.
Pielichowski, K.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
degradacja
DSC
polimerowe nośniki leków
degradation
polymeric drug carriers
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Poly(aspartic acid)/poly(ethylene oxide) (PAA/PEO) blends are interesting class of materials for biomedical applications as potential drug carriers in controlled drug delivery. In this work, FTIR, H-NMR, DSC and PLM techniques have been employed to investigate the structure, morphology and thermal properties of PAA/PEO blends in different compositions. It has been found that introduction of PAA decreases the crystallinity degree of blends which is advantageous for drug dissolution.
Mieszaniny poli(kwas asparaginowy)/poli(tlenek etylenu) PAA/PEO stanowią ciekawą grupę materiałów mogących znaleźć zastosowanie w systemach kontrolowanego uwalniania leków jako potencjalne nośniki substancji aktywnej. W niniejszym artykule omówiono zastosowanie metod: FTIR, H-NMR, DSC i PLM do określenia struktury, morfologii i właściwości termicznych mieszanin PAA/PEO. Z przeprowadzonych badań wynika, że wraz ze wzrostem zawartości PAA w mieszaninie następuje obniżenie stopnia krystaliczności blendy, co jest korzystnym zjawiskiem przy rozpuszczaniu/ uwalniania substancji leczniczej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies