Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Viscoelastic properties of corn starch pastes with selected non-starch hydrocolloids

Tytuł:
Viscoelastic properties of corn starch pastes with selected non-starch hydrocolloids
Autorzy:
Ptaszek, P.
Grzesik, M.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
guma guar
guma ksantanowa
kleik skrobi kukurydzianej
metoda Tikhonova
polisachary
Burger's method
carboxymethylcellulose
corn starch
guar gum
polysaccharides
xanthan gum
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to determine the viscoelastic properties of the model mixtures of the selected pasted polysaccharides. The initial material was water pastes of corn starch (SK), mixed with guar gum (GG), carboxymethylcellulose (CMC) and xanthan gum (GK). Rheological tests were performed in time domain. Theoretical analysis covered adaptation of some elements of phenomenological theory of viscoelasticity applied to interpretation of the results obtained for the mixtures of investigated biopolymers. The emphasis was placed on description of retardation behaviours based on continuous rheological Burger's model.
Przedstawiono wyniki badań lepkosprężystości modelowych mieszanin wybranych polisacharydów. Materiałem wyjściowym były kleiki skrobi kukurydzianej (SK), zmieszane z gumą guar (GG), karboksymetylocelulozą (CMC) oraz gumą ksantanową (GK). Badania reologiczne przeprowadzono w dziedzinie czasowej. Do analizy otrzymanych wyników zastosowano elementy fenomenologicznej teorii lepkosprężystości. Wyznaczono ciągłe widma retardacji oparte na ciągłym modelu Burgera. Estymację przeprowadzono metodą regularyzacji ciągłej Tikhonova.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies