Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Współczynnik temperaturowy na wewnętrznej powierzchni przegrody jako kryterium doboru grubości termoizolacji

Tytuł:
Współczynnik temperaturowy na wewnętrznej powierzchni przegrody jako kryterium doboru grubości termoizolacji
Autorzy:
Gintowt, J.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
przegroda pionowa
termoizolacja
thermal isolation
vertical partition
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zgodnie z "Warunkami technicznymi (...)", obiekty budowlane należy tak projektować, aby rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe, para wodna w powietrzu nie powodowały powstania zagrzybienia. Kondensacja pary wodnej, zawartej w powietrzu pomieszczenia, na powierzchni wewnętrznej przegrody jest przyczyną rozwoju pleśni, a także pogorszenia właściwości przewodności cieplnej materiałów, z których wykonano przegrodę. Współczynnik temperaturowy wewnętrznej powierzchni przegrody charakteryzuje możliwość kondensacji pary wodnej na powierzchni wewnętrznej przegrody. Analizowano wartości tego współczynnika w zależności od zmiennej wartości wilgotności względnej powietrza zewnętrznego i na tej podstawie określono minimalne grubości termoizolacji.
Heat insulation of outer walls runs on inner humidity class and on environment relative humidity. The partition's inner surface temperature factor dependence to the environment humidity had been proved and according to that, the minimum heat-insulation thickness had been evaluated. The necessity of forming environment humidity data is obvious.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies