Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Emulsje woskowe - innowacyjne produkty, innowacyjne technologie wytwarzania

Tytuł:
Emulsje woskowe - innowacyjne produkty, innowacyjne technologie wytwarzania
Autorzy:
Syrek, H.
Antosz, A.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
emulgatory
emulsje woskowe
metoda wytwarzania
emulsifiers
method for making
wax emulsions
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono metody wytwarzania emulsji woskowych II generacji, uzyskiwanych w oparciu o różnego rodzaju woski syntetyczne, charakteryzujących się doskonałą stabilnością oraz podwyższonymi parametrami jakościowymi w stosunku do klasycznych emulsji wytwarzanych na bazie wosków naftowych. Wskazano kierunki ich zastosowania oraz przedstawiono przykłady tego rodzaju emulsji, produkowanych przez znane koncerny chemiczne i naftowe. Scharakteryzowano podstawowe komponenty tych emulsji, tj. woski syntetyczne poliolefinowe i polarne oraz woski naturalne o dużej twardości, a także przedstawiono podstawowe problemy doboru optymalnego składu emulsji, pozwalającego na uzyskanie ich właściwych parametrów jakościowych oraz zadowalającej stabilności.
In this article was presented methods of preparing the second generation emulsions, perspective directions of their application and use. The second generation emulsions are obtained using different kinds of synthetic waxes, which are characterized by perfect stability and better properties compared with classic emulsion obtained with typical petroleum waxes. Examples of wax emulsions to be applied in various branches of industry, produced by known chemical and petroleum concerns, were presented in the article. The study characterizes the different basic components of these emulsions, i.e. synthetic poliolefins and polar waxes as well as hardness natural waxes. Basic problems of selection of the optimal emulsions compositions, enabling to obtain the required parameters and suitable stability of this products, were also elaborated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies