Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie reakcji transestryfikacji oleju rzepakowego metanolem na katalizatorach heterogenicznych

Tytuł:
Badanie reakcji transestryfikacji oleju rzepakowego metanolem na katalizatorach heterogenicznych
Autorzy:
Żmudzińska-Żurek, B.
Grzywacz-Wątroba, J.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
estry metylowe
katalizator heterogeniczny
olej rzepakowy
transestryfikacja
canola oil
heterogeneous catalysts
methyl esters
transesterification
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań reakcji transestryfikacji oleju rzepakowego metanolem prowadzonej w obecności katalizatorów heterogenicznych: KOH/Al2O3, K2CO3/Al2O3, KOH/MgO, K2CO3/MgO, K2CO3/SiO2. Określono wpływ rodzaju aktywnej fazy katalizatora, rodzaju nośnika oraz zawartości katalizatora i ilości jego fazy aktywnej na przebieg procesu transestryfikacji. Porównano efektywność użytych w pracy katalizatorów heterogenicznych i homogenicznych o takiej samej ilości substancji aktywnej w katalizatorze.
The paper presents the transesterification of canola oil with methanol in the presence of heterogeneous catalysts: KOH/Al2O3, K2CO3/Al2O3, KOH/MgO, K2CO3/MgO, K2CO3/SiO2. The effects of the active catalytical phase and carrier types as well as active phase content on the transesterification process are described. The efficiency of heterogeneous and homogeneous catalysts with the same content of active substance used in the present work is compared.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies