Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Algorytm wyznaczania strefy ściskanej w zagadnieniu zakotwień oraz w przypadku przekroju żelbetowego projektowanego według NL

Tytuł:
Algorytm wyznaczania strefy ściskanej w zagadnieniu zakotwień oraz w przypadku przekroju żelbetowego projektowanego według NL
Autorzy:
Matuszak, A.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
metoda naprężeń liniowych
przekrój żelbetowy
zakotwienia
anchorage
concrete cross-section
working stress design
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule poddano analizie zagadnienie znajdowania strefy ściskanej dla zakotwień oraz dla przekroju żelbetowego projektowanego wg. NL. Sformułowano, opierając się na wielkościach kinematycznych, metodę prowadzącą do rozwiązania zagadnienia. Znaleziono przypadki szczególne i na tej podstawie sformułowano algorytm znajdowania strefy ściskanej. Zaproponowano sposób regularyzacji zadania pozwalający uniknąć załamania algorytmu. Podano miarę błędu, która pozwala określić, na ile końcowe rozwiązanie zadania spełnia założenia. Przedyskutowano też stabilność algorytmu i tempo zbieżności. Pokazano przykłady rozwiązań proponowanym algorytmem.
In this paper algorithm for determinig compression region for two problems: anchorage and section designed by working stress are analysed. Special cases which may occur during solution are examined and the roboust algorithm is formulated. Regularisation technique is suggested. Solution of example problem are given.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies