Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Numeryczna symulacja wpływu składu chemicznego na własności stali szybkotnących

Tytuł:
Numeryczna symulacja wpływu składu chemicznego na własności stali szybkotnących
Autorzy:
Sitek, W.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
modelowanie
skład chemiczny
stale szybkotnące
twardość wtórna
chemical composition
high-speed steel
modelling
secondary hardness
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono metodę modelowania twardości wtórnej stali szybkotnących na podstawie składu chemicznego oraz parametrów obróbki cieplnej. Do opracowania modelu zastosowano sztuczne sieci neuronowe i posłużono się wynikami badań eksperymentalnych stali szybkotnących oraz danych zawartych w normie przedmiotowej dotyczącej oraz katalogach stali szybkotnących, mających charakter przybliżony. Z wykorzystaniem opracowanego modelu sieci neuronowych poprowadzono symulacje wpływu wybranych pierwiastków na twardość stali szybkotnących.
The paper presents the method of modeling the secondary hardness of the high-speed on basis of chemical composition as well as the parameters of heat treatment. For modeling the artificial neural network were applied. The basis of the learning procedure are results of experimental investigations of the high-speed steels as well as data contained in relating standard and catalogue. The model developed was used for simulation of the influence of the particular alloying elements on secondary hardness of the high-speed steels.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies